Wat als Shadow IT de enige oplossing is?
Eerlijk is eerlijk: op de werkvloer roeit iedereen meestal met de riemen die ze hebben. Is er nog geen eenduidig beleid rond het gebruik van beveiligde hard- en software op de werkvloer? Of stelt je interne IT-afdeling niet de juiste tools ter beschikking? Dan zullen werknemers vroeg of laat hun toevlucht nemen tot wat ze zelf kunnen vinden. Meestal gaat het dan om software die ze privé gebruiken en eenvoudig – en gratis – online kunnen downloaden. Met andere woorden: Shadow IT, met alle mogelijke gevaren van dien.
Kort samengevat, is Shadow IT elke vorm van software, hardware, applicatie of cloudtoepassing die voor werkdoeleinden wordt gebruikt en die buiten de regels en het veiligheidskader van je IT-beheer valt. Voorbeelden hiervan zijn:
- Dropbox, WeTransfer, Google Docs, de klassieke usb-stick…
- Whatsapp, Facebook Messenger, je privé e-mailaccount…
- Privélaptops, -smartphones, -tablets…
Zolang alles goed gaat, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar wat als je bestanden in de verkeerde handen vallen? Als thuiswerk voor een stuk de norm blijft binnen je bedrijf? Of als je medewerker naar de concurrent verhuist en interessante foto’s of documenten meeneemt via zijn smartphone of zijn persoonlijke Dropbox-account?
Is Shadow IT 100% vermijdbaar?
Nee, zeker niet als je werknemers toelaat om hun eigen smartphone of laptop in te zetten om hun werk te doen. Maar dat betekent niet dat je hier geen concreet kader rond kunt opbouwen.
Door vooraf alle regels en afspraken duidelijk te communiceren met werknemers – en ze hiermee akkoord te laten gaan – baken je af wat kan en niet kan. En hou je te allen tijde het overzicht van waar de kleinste stukjes bedrijfsdata zich bevinden. Wij adviseren je hier graag in.