De coronacrisis houdt ons aan het scherm gekluisterd. Televisie, smartphone, pc of laptop, we willen koste wat kost op de hoogte blijven van het laatste nieuws. En daar willen heel wat aasgieren misbruik van maken. Met als doel toegang te krijgen tot je persoonlijke informatie en zelfs je geld. Zeker met heel wat mensen thuis aan het werk ligt er veel gevoelige info voor het grijpen.
Online zwendelaars zijn niet nieuw
“Elke dag komen er gemiddeld 6.000 nieuwe url’s online met de begrippen corona of Covid-19 in verwerkt”, aldus Geert Baudewijns van IT-beveiligingsbedrijf Secutec onlangs in de media. Helaas schuilen niet achter elke link even goede bedoelingen.
De laatste maanden doken ze al in sneltempo op: digitale virussen in de vorm van phishingberichten, malware… De uitbraak van het coronavirus heeft het clubje opportunisten helaas nog doen uitbreiden.
In verschillende gedaantes
In een vorige blog waarschuwden al voor afzenders van mails of sms’jes die zich voordoen als betrouwbare instanties. Denk aan banken, politiediensten, gemeentebesturen… Achter de façade schuilt echter iemand die toegang probeert te verkrijgen tot je gegevens en financiën door je hardware te besmetten met een virus.
Ook nu kiezen oplichters voor deze populaire methode. Omdat ze in tijden van angst en onzekerheid snel succes hopen te boeken. De VRT-nieuwsredactie informeerde alvast over volgende valse afzenders tijdens de afgelopen dagen:
- Federale Overheidsdienst: “Ontvang 88 euro” (Whatsapp, sms)
- Bpost: “Betaal dit extra bedrag voor de levering van uw pakje” (e-mail)
- Rabobank: “Rabobank introduceert antibacteriële betaalpas” (e-mail)
- Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): “Coronavirus advisory information” of een zogenaamde geldinzameling (“donation”) (e-mail)
- Telenet.com (website)
- John Hopkins University (website)
- Coronavirus.com (website)
- Covid 19-tracker (app)