17.10.24

De stille bewakers van e-mailverkeer: DMARC, DKIM en SPF

E-mail: een van de belangrijkste communicatiekanalen voor bedrijven. Met die prominente rol komt ook een aanzienlijk risico. Phishing kan bijvoorbeeld zorgen voor serieuze schade. Gelukkig bestaan er ook beschermingsmaatregelen. In deze blog kom je te weten waarom we DMARC, DKIM en SPF instellen als de drie belangrijkste pijlers van E-mailbeveiliging.

E-mailbeveiliging op het werk

SPF: de eerste verdedigingslinie voor jouw e-mails

SPF, wat staat voor Sender Policy Framework, is de eerste stap in het beveiligen van jouw e-mails. Het werkt als een controlemechanisme dat bepaalt welke mailservers gemachtigd zijn om namens jouw domein e-mails te versturen. Een eenvoudige vergelijking in mensentaal: je spreekt af dat alleen DHL pakketten mag leveren namens jouw bedrijf. Wanneer er plots een pakket vertrekt van UPS of bpost, weet je meteen dat er iets niet klopt. Zo werkt SPF: het zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde servers e-mails mogen verzenden namens jouw domein.

Als een inkomende mail niet afkomstig is van een server die in het SPF-record van je domein staat, kan de mailserver van de ontvanger deze weigeren. Dit voorkomt dat onbevoegde partijen e-mails versturen die doen alsof ze van jouw bedrijf komen, wat helpt om phishing te vermijden.

DKIM: de digitale handtekening die de echtheid van jouw e-mails garandeert

DKIM (DomainKeys Identified Mail) gaat nog een stap verder. Het voegt een extra beveiligingslaag toe aan de e-mails die je verstuurt, door een digitale handtekening aan elke uitgaande e-mail toe te voegen. Deze handtekening fungeert als een soort watermerk, dat aantoont dat de e-mail echt afkomstig is van jouw bedrijf en onderweg niet is gemanipuleerd.

Vergelijk het met een pakket dat niet alleen van DHL moet komen, maar ook een geheime stempel moet hebben. Zonder deze stempel zou de ontvanger kunnen twijfelen aan de authenticiteit van het pakket. DKIM zorgt ervoor dat de ontvanger met zekerheid weet dat de e-mail echt door jouw bedrijf is verstuurd en dat de inhoud betrouwbaar is.

Het probleem met veel bedrijven is echter dat ze deze handtekening niet instellen, of dat websitebouwers, die soms niet de nodige technische kennis hebben, niet beseffen dat dit noodzakelijk is. Hierdoor worden contactformulieren en e-mails vaak onveilig verstuurd, met het risico dat deze nooit de ontvanger bereiken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de communicatie met klanten.

DMARC: de politieagent die het e-mailverkeer controleert

DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting & Conformance) is de laatste stap om veilig te mailen op de werkvloer. Het fungeert als de politieagent die ervoor zorgt dat de SPF- en DKIM-regels correct worden nageleefd. Als een inkomende e-mail niet voldoet aan deze regels, wijst DMARC de e-mail af of markeert ze als verdacht.

Maar DMARC doet meer dan alleen controleren. Het is ook een rapportagesysteem dat inzicht geeft in pogingen om ongeautoriseerde e-mails namens jouw domein te verzenden. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van mogelijke bedreigingen en kan je maatregelen nemen om deze in de toekomst te voorkomen. Dit geeft bedrijven niet alleen controle over hun e-mailverkeer, maar ook de mogelijkheid om snel in te grijpen wanneer iets misgaat.

Het onzichtbare gevaar

Toch worden SPF, DKIM en DMARC vaak vergeten of niet correct ingesteld, wat betekent dat e-mails mogelijk niet aankomen, of dat frauduleuze e-mails ongehinderd worden verzonden. Het is vaak pas wanneer een aanval plaatsvindt dat bedrijven zich realiseren hoe belangrijk deze beveiligingsmaatregelen zijn. Tegen die tijd is het vaak al te laat.

Een veilige bedrijfsstrategie begint met de juiste IT-partner

Net zoals online security in het algemeen, mag E-mailbeveiliging niet worden gezien als een eenmalige taak. Het is een doorlopend proces dat vraagt om regelmatige updates en aanpassingen. Hackers worden steeds slimmer, en de technieken die zij gebruiken om bedrijven aan te vallen, veranderen voortdurend. Daarom is het van cruciaal belang dat bedrijven investeren in de beveiliging van hun e-maildomein met DMARC, DKIM en SPF.

Weet je niet zeker of jouw e-maildomein correct is beveiligd? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Bij ITC controleren we standaard deze instellingen bij iedere domeinnaam, omdat we weten hoe belangrijk het is om jouw digitale communicatie te beschermen. Een security analyse kan helpen om eventuele kwetsbaarheden op te sporen en ervoor te zorgen dat jouw e-mailverkeer veilig is.

Neem contact op om de E-mailcommunicatie van jouw bedrijf te beveiligen.