Nu we bekend zijn met de oorzaken van dataverlies en we het belang van meerdere back-ups begrijpen, krijgt onze back-up strategie stilaan vorm. De volgende stap is om onze back-up strategie te testen in de praktijk met de disaster recovery test.
Wat is disaster recovery?
Disaster recovery is het herstellen van gegevens na een ‘ramp’. Een ramp kan breed geïnterpreteerd worden, van brand tot menselijke fouten en hackers. Bij de disaster recovery test wordt een back-up hersteld zoals dit na een ramp zou gebeuren, maar dan als simulatie. Het doel is om het proces en de werking van de back-up te controleren. Dit kan over slechts een deel van de back-up gaan, of over de volledige omgeving.
Het belang van de disaster recovery test
De disaster recovery test voer je best minstens 1 à 2 keer per jaar uit. Zo weet je zeker dat jouw back-ups effectief werken. Zo niet, kan je maatregelen treffen vóór het daadwerkelijk misloopt. Dan pas kan je op beide oren slapen. Zonder regelmatige disaster recovery tests, weet je niet of het maken van back-ups wel nut heeft.
Automatische tests met rapportage
De taak van een goede IT-partner is om bedrijven bij te staan met het maken van back-ups en de uitvoering van disaster recovery tests. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch, maar het kan ook manueel. Bij automatische testing wordt een rapport gegenereerd met bevestiging van de bestanden die zijn hersteld. Bij manuele disaster recovery tests wordt er handmatig een kopie gemaakt van de data en ook weer teruggezet. Na afloop van de test wordt een verslag overhandigd aan de klant waar zwart op wit staat of de back-up en de recovery succesvol zijn afgerond. Totale ontzorging!