22.12.22

Dataherstel: één back-up volstaat niet

Soms loopt het al eens mis en moet je kunnen terugvallen op dataherstel. Voor wie structureel back-ups maakt (op de juiste manier), mag dit geen probleem zijn. Helaas is dit voor veel bedrijven geen evidentie. Waarom is het zo belangrijk om een goede back-up strategie op te stellen?

Dataherstel via een server

In een vorige blog gingen we dieper in op de oorzaken van dataverlies. Gelukkig bestaan er ook manieren om jouw gegevens te herstellen na zo’n spijtige voorvallen. De voorwaarde is wel dat je er op voorhand over nadenkt en op tijd in actie schiet.

Dataherstel: voorbereiding is belangrijk

Eén reservekopie maken op de servers van jouw bedrijf is helaas niet voldoende. Bij brand is de kans groot dat je naast alle computers, ook de server kwijt bent. Ook om hackers te slim af te zijn voorzie je best meerdere back-up methoden. Eenmaal een hacker binnen is, is het voor hem of haar een koud kunstje om toegang tot de server te bemachtigen. Je hebt dus (ook) een back-up nodig die compleet losstaat van je IT-omgeving.

Een back-up maak je niet één keer en klaar. Het maken van back-ups moet een routine zijn. Het vergt discipline en consistentie om op tijd en stond een of meerdere back-ups te maken. Als IT-partner biedt ITC de nodige ondersteuning, waardoor je zeker bent van regelmatige en volledige back-ups.

Dataherstel via een harde schijf

Lokaal of online?

1. Lokale back-ups

Een lokale back-up is een back-up die je eenvoudig kan maken door je gegevens te kopiëren naar een lokaal opslagsysteem, ook wel een on-prem (on-premises) server genoemd. Het is een snelle en toegankelijke manier om een back-up te maken. Ook tape back-ups winnen terug aan populariteit. Een robuust alternatief voor harde schijven.

Het voordeel van een lokale back-up is dat je in het algemeen vrij snel opnieuw toegang hebt tot jouw gegevens in geval van dataherstel. Het nadeel is dat je back-ups kwetsbaar zijn voor problemen die zich voordoen bij jou op kantoor, zoals brand of hacking.

2. Online back-ups

Met een online back-up sla je gegevens op via een cloudservice. Hierdoor is jouw data veilig voor ‘lokale’ ongelukken, maar ben je afhankelijk van de kwaliteit van de cloudservice. Daarnaast kan het terugzetten van data zeer lang duren.

3. Remote (air-gapped) back-ups

Met een remote back-up worden jouw gegevens veilig opgeslagen op een andere (offline) locatie die volledig losstaat van jouw bedrijf en jouw netwerk. In dat geval is er letterlijk een luchtkloof tussen je bedrijf en de back-up.

De ultieme back-up is een combinatie van de verschillende methoden. Een bedrijf dat naast een lokale back-up ook een externe (cloud) back-up maakt, maakt aanzienlijk minder kans om alle kostbare gegevens te zien verdwijnen door een ramp of door het toedoen van een hacker.

Een hacker in zijn schuilplaats

Het beste wapen tegen hackers

Over hackers gesproken… Tot een paar jaar geleden waren hackers in het algemeen uit op snelle winst. Er werd heel snel een cryptolocker geplaatst, om dan losgeld te vragen via cryptomunten. In veel gevallen visten de hackers achter het net, omdat bedrijven vaak een goede back-up hadden. Net zoals onze beveiliging erop vooruitgaat, leren hackers helaas ook bij. Tegenwoordig slaan ze niet te vroeg hun slag, maar nemen ze hun tijd (weken, ja zelfs maanden) om ook de back-up te bemachtigen of om zeep te helpen. Zo blijft er voor het slachtoffer geen keuze meer over: ofwel betalen we de hacker, ofwel verliezen we onze gegevens.

ITC stelt jouw beveiliging op punt

ITC ondersteunt bedrijven met dataherstel en het maken van back-ups. Om een totaaloplossing te bieden, helpen we ook met firewalls, antivirussoftware, monitoring, security scans en trainingen. Zo zetten we een waterdichte beveiliging op die structureel, geautomatiseerd en preventief in actie schiet.

Neem contact op en ga met ons op weg naar een betere security.