26.01.21

Gecheckt: "1 op 4 werknemers trapt los in de val van cybercriminelen"

Cybercriminaliteit is wereldwijd sterk in opmars. Bovendien richten cybercriminelen zich steeds bewuster op kwetsbare bedrijven, ook familiebedrijven en kmo’s. Met soms dagenlange inactiviteit en aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg. Als nauwe IT-partner van tal van Limburgse kmo's en bedrijven merken we - uit eigen ondervinding - dat er helaas nog veel werk aan de winkel is.

In 2021 zal cybercriminaliteit de wereld meer dan 5 miljard euro kosten. Vijf jaar geleden was dat nog maar de helft.

Miljardenzwendel

Weefmachinefabrikant Picanol, luchtvaarbouwer Asco, AP Hogeschool in Antwerpen… Het is maar een minieme greep uit de organisaties in ons land die recentelijk te maken kregen met cyberaanvallen.

Helaas zien we de trend nog verder toenemen. In 2021 zal cybercriminaliteit de wereld meer dan 5 miljard euro kosten. Vijf jaar geleden was dat nog maar de helft.

De mens als beste verdediging

Dus vinden we het onze taak om bedrijven te waarschuwen. De afgelopen maanden en jaren gaan we steeds vaker op bezoek bij bedrijven in de wijde Limburgse regio. Om hen attent te maken op het belang van een sterke IT-beveiliging en om hun medewerkers hier beter mee te leren omgaan.

Cybercriminelen gaan namelijk op zoek naar een minuscuul klein gaatje in het beveiligingsnet. Een verraderlijk spammailtje, een niet-geüpdatete virusscanner, een slecht gekozen paswoord. Veel is er niet nodig om tegenwoordig snel toegang te krijgen tot belangrijke bedrijfsdata.

Gelukkig bestaan er manieren om je hier als bedrijf tegen te wapenen. Sterke securitytools zijn hierin onmisbaar, maar de beste verdediging tegen cyberaanvallen blijven nog steeds je eigen alerte medewerkers.

Een voorbeeld. Wanneer we zo’n veiligheidsbezoekje inplannen bij een bedrijf, lanceren we op voorhand wel eens een fake spamactie onder het personeel. En dan zien we dat 1 op de 4 werknemers toch toehapt, wat potentieel enorm veel gevaar met zich meebrengt. Het loont als bedrijf dus zeker om te investeren in het creëren van extra awareness.

Misbruik van de actualiteit

Wereldwijd investeert 1 op de 5 bedrijven extra in beveiligingstraining voor hun personeel. Dat is al een mooi begin, maar het kan en moét beter. De cijfers liegen er niet om.

Bovendien zetten cybercriminelen steeds meer in op actuele trends. De coronaperiode is daar misschien wel het beste bewijs van. In maart, in volle lockdownperiode, circuleerden er tot 400% meer aanvallen dan anders. Niet alleen via de mailboxen. In Zoom, de online meetingsoftware, werden zo’n 500.000 gebruikersaccounts gehackt en nadien verkocht op het dark web. Dit toont aan dat hackers snel mee evolueren en origineler worden in hun activiteiten.

Als bedrijf doe je er dus zeker goed aan om het IT-veiligheidsplaatje eens van naderbij te bekijken. Door de juiste securitytools te implementeren en werknemers gericht te trainen in het omgaan met de verschillende gevaren, kom je al enorm ver.

Hoe sterk staat jouw IT-security? Doe de test

Van eerste kennismaking tot IT-audit, implementatie en dagelijkse opvolging achteraf. Bij ITC staan we garant voor een waterdicht securitybeleid binnen jouw bedrijf. Wens je een stand van zaken op te maken van je huidige veiligheidssituatie? Doe hier alvast een eerste veiligheidscheck. Of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek op itcsecurity.be.