21.01.25

Wie heeft toegang tot jouw bedrijfsnetwerk? Kies voor netwerkbeveiliging met NAC of netwerksegmentatie

Tegenwoordig mogen we ervan uitgaan dat jouw bedrijf vroeg of laat in het vizier komt van een hackergroep die meer dan bekwaam is om te slagen in hun opzet. Maar wat doen ze wanneer ze zijn binnengedrongen en welke data hebben ze dan in handen? Gelukkig kunnen we meerdere lagen van bescherming opzetten om de schade te beperken. Een fundamentele vereiste hiervoor is netwerkbeveiliging. Twee kernonderdelen van onze innovatieve aanpak zijn netwerksegmentatie en Network Access Control (NAC).

Netwerkbeveiliging en netwerksegmentatie of NAC

Beperk de schade: laat je netwerk opsplitsen

De vraag is niet of een cyberaanval plaatsvindt, maar wanneer. Daarom focussen we ons op het beperken van de mogelijke schade door het netwerk slim op te splitsen. Dit noemen we segmentatie. Door een netwerk op te splitsen, beperken we de toegang tot kritieke gegevens en systemen. Als een hacker bijvoorbeeld binnenkomt via een gecompromitteerde printer, kan deze slechts toegang krijgen tot een klein deel van het netwerk, zoals de printers zelf. De andere delen – zoals financiële gegevens, klantendossiers of operationele systemen – blijven volledig afgesloten.

Hoe dat werkt leggen we uit in mensentaal: we vergelijken een netwerk even met een autosnelweg. Een snelweg heeft meerdere afritten. Netwerksegmentatie houdt in dat we aan iedere afrit een controle uitvoeren. Elke afdeling – zoals verkoop, boekhouding of IT – krijgt haar eigen ‘afrit’, en de toegang tot andere afdelingen is sterk beperkt. Bij elke afrit voeren we de controle uit: hoort deze persoon of dit toestel hier wel thuis?

Niets vertrouwen, alles verifiëren: Network Access Control (NAC)

Network Access Control (NAC) is een krachtige manier om netwerktoegang te beheren. Bij ITC implementeren we NAC-systemen waarmee we elk apparaat dat verbinding maakt met het netwerk controleren op specifieke voorwaarden. Denk hierbij aan:

Als een toestel niet aan de gestelde voorwaarden voldoet, krijgt het simpelweg geen toegang. Een laptop van een bezoeker kan bijvoorbeeld alleen verbinding maken met het gastennetwerk, terwijl een werknemer pas toegang krijgt tot kritieke systemen als alle beveiligingschecks in orde zijn.

Slimme keuzes voor elk budget

Hoewel een volledig NAC-systeem vaak als kostbaar wordt ervaren, bieden we bij ITC ook betaalbare oplossingen. Bijvoorbeeld door toegang handmatig te controleren en netwerken op te splitsen zonder volledige automatisering. Deze benadering biedt een uitstekende balans tussen kosten en security.

Het is belangrijk te beseffen dat investeren in beveiliging altijd voordeliger is dan de gevolgen van een hacking. Misschien kan je vertrouwen op een cyberverzekering, maar een lek in klantendata kan leiden tot imagoschade en hoge kosten voor herstel. Door vooruit te denken en proactieve maatregelen te nemen, voorkomen we deze problemen.

Samen werken aan een veiliger netwerk

Bij ITC starten we steeds met een grondige analyse van de huidige situatie, brengen de vereisten van elke afdeling in kaart en bouwen vervolgens een robuust netwerk op. Het resultaat is een oplossing die niet alleen veilig, maar ook gebruiksvriendelijk is.

Heeft u vragen over netwerkbeveiliging of wilt u weten hoe wij uw organisatie veiliger kunnen maken? Neem contact met ons op. We staan klaar om u te helpen, stap voor stap.