“Een cyberverzekering is kortweg een verzekering die bedrijven beschermt tegen de gevolgen van cyberaanvallen. Denk hierbij aan hacking van telefoons en computersystemen, betaling van losgeld (ransomware), digitale diefstal van gegevens, onrechtmatige toegang tot systemen enzovoort. Met een cyberverzekering kan je in dergelijke situaties terugvallen op IT-specialisten en juristen met een expertise in cybersecurity en crisisconsultatie. Deze diensten grijpen onmiddellijk in bij een aanval, want het is ontzettend belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Er is zelfs een 24/7 hotline beschikbaar om bijstand te verlenen in alle mogelijke scenario’s.”
“De kosten na een datalek zijn onbegrensd”
“De meeste KMO’s zijn al verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid, auto, enzovoort, maar niet voor cyberaanvallen. Dit terwijl het aantal cyberaanvallen de laatste jaren sterk is toegenomen. Ook KMO’s zijn doelwitten voor hackers, misschien nog meer dan multinationals. Uit ervaring blijkt dat elke organisatie, ongeacht de omvang of branche, het risico loopt om slachtoffer te worden van een cyberaanval. Veel bedrijven werken tegenwoordig ‘in de cloud’. Hackers maken geen onderscheid tussen hun slachtoffers. Als ze een gat vinden in de security, slaan ze toe.”
“De kosten van een cyberverzekering zijn relatief laag in vergelijking met de schade die een cyberaanval berokkent. Het gaat verder dan bijvoorbeeld enkel het losgeld betalen aan de hackers. Denk maar aan de eventuele herstelkosten van jouw systemen, het winstverlies wanneer je bedrijf voor een langere tijd uit ligt. Het is een heus sneeuwbaleffect. Daarnaast is de imagoschade immens wanneer bedrijfsgegevens online verschijnen. Je bent in dat geval ook wettelijk verplicht om klanten en relaties te informeren over het datalek. Via een cyberverzekering wordt dat allemaal gedekt.”