5 veelvoorkomende oorzaken van dataverlies
Na verloop van tijd bouw je als bedrijf een bibliotheek op van belangrijke documenten en gegevens. Deze wil je dan ook goed beschermen. Wat momenteel een ver-van-mijn-bedshow lijkt, kan morgen realiteit worden. De wet van Murphy is in dit geval een goede leidraad. Er bestaan helaas veel manieren om jouw data te verliezen:
1. Dataverlies door menselijke fouten
De meest voorkomende oorzaken van dataverlies zijn nog steeds menselijk fouten. Bijvoorbeeld een collega die per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert of overschrijft. “Ah… had je dat bestand nog nodig dan?”
2. Dataverlies door moedwillige sabotage
Ook sabotage gebeurt vaker dan je denkt, en vaker dan we zouden willen. Denk maar aan een gestolen laptop of smartphone die in de verkeerde handen terechtkomt, of een ontevreden medewerker die opzettelijk gegevens verwijdert na zijn of haar ontslag. Of zelfs een collega die geld aanvaard van een concurrent om schade te berokkenen aan jouw bedrijf. Keep your friends close and your enemies closer (maar ook niet té close).
3. Dataverlies door defecten
Een server gaat gemiddeld tot 5 jaar mee, afhankelijk van de programma’s en de data waarvoor de server wordt gebruikt. Wanneer een server niet tijdig wordt nagekeken en eventueel hersteld of vervangen, kunnen de harde schijven in panne vallen door ouderdom. Bye bye kostbare gegevens!