10.12.22

Eerste hulp bij dataverlies

In dit digitaal tijdperk is de gemiddelde onderneming niets zonder zijn waardevolle bestanden en gegevens. Dataverlies is een absolute nachtmerrie. Hoewel veel bedrijven zich hiervan bewust zijn, wordt er weinig actie ondernomen om de gevolgen van dataverlies te beperken. Het gebeurt helaas sneller dan je denkt. Een goede back-up strategie is de eerste stap om de schade van dataverlies te beperken. In deze blog lees je vijf veel voorkomende oorzaken van dataverlies.

Dataverlies op het werk doet een medewerker misnoegd naar zijn scherm kijken

5 veelvoorkomende oorzaken van dataverlies

Na verloop van tijd bouw je als bedrijf een bibliotheek op van belangrijke documenten en gegevens. Deze wil je dan ook goed beschermen. Wat momenteel een ver-van-mijn-bedshow lijkt, kan morgen realiteit worden. De wet van Murphy is in dit geval een goede leidraad. Er bestaan helaas veel manieren om jouw data te verliezen:

1. Dataverlies door menselijke fouten

De meest voorkomende oorzaken van dataverlies zijn nog steeds menselijk fouten. Bijvoorbeeld een collega die per ongeluk een belangrijk bestand verwijdert of overschrijft. “Ah… had je dat bestand nog nodig dan?”

2. Dataverlies door moedwillige sabotage

Ook sabotage gebeurt vaker dan je denkt, en vaker dan we zouden willen. Denk maar aan een gestolen laptop of smartphone die in de verkeerde handen terechtkomt, of een ontevreden medewerker die opzettelijk gegevens verwijdert na zijn of haar ontslag. Of zelfs een collega die geld aanvaard van een concurrent om schade te berokkenen aan jouw bedrijf. Keep your friends close and your enemies closer (maar ook niet té close).

3. Dataverlies door defecten

Een server gaat gemiddeld tot 5 jaar mee, afhankelijk van de programma’s en de data waarvoor de server wordt gebruikt. Wanneer een server niet tijdig wordt nagekeken en eventueel hersteld of vervangen, kunnen de harde schijven in panne vallen door ouderdom. Bye bye kostbare gegevens!

Dataverlies maakt een man depressief in een serverruimte

4. Ongelukken door externe factoren

Oorzaken die je moeilijker kan voorkomen zijn ongelukken zoals brand, diefstal, bliksem, waterschade of andere natuurrampen. Met verzekeringen kan je je indekken tegen de financiële schade, maar de gegevens ben je kwijt.

5. Diefstal door hacking (ransomware)

Het komt minder voor dan de eerste vier oorzaken, maar er liggen altijd hackers op de loer, klaar om toe te slaan bij bedrijven die hun cybersecurity niet serieus nemen. In dat geval is het voor een hacker een fluitje van een cent om jouw gegevens voor jouw neus weg te kapen, zelfs zonder je het doorhebt. Door middel van software om jouw computer te saboteren (malware), blokkeert een hacker jouw gegevens. Om opnieuw toegang tot je gegevens vrij te geven, eist de hacker dan losgeld (ransom).

Neem het zekere voor het onzekere

Data kan je verliezen op 1001 manieren. Gelukkig kan je voorzorgen nemen voor dataherstel door back-ups te maken of met een disaster recovery test. ITC neemt de data van jouw bedrijf serieus. We werken samen met absolute toppers op vlak van IT-security, om jouw bedrijf optimaal te kunnen versterken. Daarnaast delen we graag onze kennis en ervaring met servers en dataopslag om jouw IT-infrastructuur naar een hoger niveau te tillen.

Neem contact op en we stellen een oplossing op maat voor.