07.04.21

CKS Elektrotechniek: "Ondernemen in tandem was niet altijd evident"

ITC en ondernemerschap, dat is een even vanzelfsprekend duo als Lode Colson en Sabine Pannemans van het Dilsense CKS. In 2000 richtte het koppel samen hun eigen elektrotechnisch bedrijf op. Een dynamiek die na 21 jaar meer dan ooit zijn vruchten afwerpt. Wat hun game plan is en welke rol het IT-plaatje in hun succes speelt, lees je hieronder.

cks elektrotechniek
Vlnr: Software engineer Dave Vleeschouwers en oprichters Lode Colson en Sabine Pannemans.

Op het moment dat de beruchte millenniumbug de wereld in de ban houdt, zetten Lode en Sabine hun eerste stappen als ondernemer.

Lode: “Het ondernemerschap heeft altijd wel in mijn bloed gezeten. Maar het was pas toen mijn vroegere werkgever veranderde van zaakvoerder dat ik de stap zette. De sfeer was plots niet meer hetzelfde op de werkvloer en ik besefte dat ik genoeg ervaring had verzameld om mijn eigen baas te worden. Samen met Sabine en onze eerste werknemer André – die vandaag nog steeds actief is bij ons als directielid – startten we niet veel later met CKS.”

Sabine: “Waar Lode zich meteen op het commerciële en technische verhaal stortte, lag mijn focus meer op de boekhouding en op personeelszaken. In het begin werkte dat prima, maar eens we begonnen te groeien als bedrijf, sloeg de twijfel toch even toe bij mij. Ik wilde mijn opties openhouden en werkte verder aan doctoraatstudie aan de UHasselt. Maar CKS bleef maar groeien en uiteindelijk heb ik toch met hart en hoofd de keuze gemaakt om me fulltime toe te leggen op ons bedrijf.”

“Op een bepaald moment moet je durven delegeren”

Hoe verteerden Lode en Sabine de eerste maanden en jaren als ondernemersduo?

Sabine: “Op papier zijn we het ideale duo. Lode is niet graag bezig met administratie, ik duik wel graag in de cijfers. Lode is meer technisch ingesteld, ik trek me dan weer graag het zachtere personeelsgegeven aan. Maar eerlijk is eerlijk: het was niet altijd een evidente synergie. Er waren ook momenten dat we continu op elkaars lip zaten. Logisch ook, want plots domineert je werk je relatie.”

Lode: “Achteraf bekeken, is het ook allemaal zo snel gegaan. Er is veel gebeurd in die 20 jaar. We startten een zusterbedrijf in het onderhoud van pv-installaties op, er kwam een filiaal bij in Antwerpen. Waar we het nog lange tijd op buikgevoel en gezond verstand konden behappen, was er toch plots die nood aan versterking.”

Sabine: “In het begin heb je nog contact met iedereen en weet je perfect waar je naartoe wil met het bedrijf. Vandaag lopen er bij ons meer dan 80 mensen rond op de werkvloer. Dan is dagelijks persoonlijk contact plots niet meer mogelijk. Begin 2020 hebben we daarom een externe, niet-familiale CEO binnengehaald die het nodige tegengewicht biedt en extra structuur brengt. Want op een bepaald moment moet je gewoon durven delegeren.”

“Van baby- tot tienerissues”

Zijn er bepaalde zaken die het koppel anders zou doen moesten ze opnieuw de kans krijgen?

Lode: “Ik denk wel dat we over het algemeen wel de juiste keuzes gemaakt hebben. We kiezen bewust voor veel vrijheid op de werkvloer. Geen vaste agenda’s, dus een vrije invulling. We werken op projectbasis, dus moet iedereen ook op een verantwoordelijke manier met die flexibiliteit overweg kunnen. Maar we merken dat dit heel goed werkt voor iedereen.”

Sabine: “Je kan het vergelijken met de opvoeding van een kind. Terwijl je kind groeit, kom je verschillende uitdagingen tegen. Als baby, als peuter, als vroege tiener en adolescent… Vandaag weten we dat we vollen bak gaan moeten combineren met af en toe loslaten, de controle overhevelen.”

“Brainstormen op restaurant”

Hoe moeilijk is het om ’s avonds het bedrijf achter zich te laten?

Sabine: “We zijn bewust niet boven of langs ons bedrijf gaan wonen, zodat we ’s avonds écht naar huis kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat er aan de keukentafel niet eens over het werk wordt gepraat. Of wanneer we zonder de kinderen iets gaan doen. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een geweldig idee voortkomt uit een brainstormsessie op restaurant (lacht).”

En de kinderen: stappen zij ooit in het bedrijf?

Lode: “Ze zijn momenteel beiden verder aan het studeren. Ze hebben al wel eens vakantiewerk gedaan binnen het bedrijf en zijn oprecht geïnteresseerd in techniek. We laten ze vrij in hun keuze. Bij onze jobs komt er toch redelijk veel spanning en stress kijken. Maar als de passie en de goesting er is, zijn ze zeker welkom.”

cks elektrotechniek
Sabine Pannemans: "We zijn nu al vijf jaar partner van ITC Belgium. Een heel aangenaam partnership, vooral omdat onze DNA’s helemaal matchen. We kijken allebei naar de toekomst en zetten heel hard in op samenwerkingen op de lange termijn."

3 vragen, 3 keer digitaal

Vanuit ITC werken we vooral nauw samen met Dave, de IT-coördinator bij CKS. Zij zorgen voor alle hardware en infrastructuur (laptops, pc’s, servers, netwerkinfrastructuur…) en het volledige licentiebeheer binnen Office365.

Wat zijn jullie volgende digitale to do’s?

“Onze grootste prioriteit is de digitalisering van onze HR-registratie. Vandaag moeten werknemers op de werf nog papieren invullen. We willen nu een app ontwikkelen zodat alles digitaal verloopt.”

“Daarnaast willen we onze IT-security verbeteren. We hebben al een aantal keer te maken gehad met cyberfraude en merken dat het bij steeds meer bedrijven opduikt. We denken er ook aan onze medewerkers intern op te leiden om hier zo veilig mogelijk mee om te gaan in de toekomst.”

Van welke digitale ingreep op de werkvloer zijn jullie het meest tevreden?

“Vooral van ons online documentbeheersysteem. We zijn blij dat we zoveel mogelijk documenten digitaal kunnen opslaan. Binnen een overzichtelijke mappenstructuur, met de nodige beveiliging en follow-up. Dat maakt ons werk een pak sneller en efficiënter, zowel intern als naar onze klanten toe.”

“Momenteel zijn we ook bezig met de digitalisering van ons magazijn. Daar moeten we wel nog een aantal stappen zetten.”

Zijn jullie zelf ook digilovers?

“We hebben sowieso graag de beste infrastructuur, hard- en software in huis. Onlangs nog hebben we geïnvesteerd in een 3D-tekenpakket voor onze bordenbouwers. Een stevige kost, maar onze workflow gaat er weer enorm op vooruit.”

“En ook social media proberen we consequent in te zetten, zeker op vlak van employer branding. Een 18-jarige werkzoekende bereik je vandaag op een heel andere manier dan tien jaar geleden. We houden dus ook goed in de gaten op welke kanalen onze kinderen actief zijn en daar proberen we op in te spelen.”

Ondernemer zkt. flexibele IT-partner?

Dan ben je bij ITC aan het juiste adres. Dit is hoe Sabine en Lode onze samenwerking samenvatten: “We zijn nu al vijf jaar partner van ITC. Een heel aangenaam partnership, vooral omdat onze DNA’s helemaal matchen. We kijken allebei naar de toekomst en zetten heel hard in op samenwerkingen op de lange termijn. Naast jullie sterke kwaliteiten als leverancier, halen we ook veel meerwaarde uit jullie adviserende rol.”

Wij kunnen je een totaalaanbod van diensten aanbieden en garanderen je een persoonlijke aanpak. Altijd dichtbij, altijd in mensentaal, altijd op jouw tempo. Wil je graag eens samenzitten en zien of het klikt tussen ons? Contacteer ons zeker voor een afspraak.

Op zoek naar nog meer ondernemersverhalen en hoe zij hun IT-omgeving in goede banen leiden? Check onze blogpagina!