Op het moment dat de beruchte millenniumbug de wereld in de ban houdt, zetten Lode en Sabine hun eerste stappen als ondernemer.
Lode: “Het ondernemerschap heeft altijd wel in mijn bloed gezeten. Maar het was pas toen mijn vroegere werkgever veranderde van zaakvoerder dat ik de stap zette. De sfeer was plots niet meer hetzelfde op de werkvloer en ik besefte dat ik genoeg ervaring had verzameld om mijn eigen baas te worden. Samen met Sabine en onze eerste werknemer André – die vandaag nog steeds actief is bij ons als directielid – startten we niet veel later met CKS.”
Sabine: “Waar Lode zich meteen op het commerciële en technische verhaal stortte, lag mijn focus meer op de boekhouding en op personeelszaken. In het begin werkte dat prima, maar eens we begonnen te groeien als bedrijf, sloeg de twijfel toch even toe bij mij. Ik wilde mijn opties openhouden en werkte verder aan doctoraatstudie aan de UHasselt. Maar CKS bleef maar groeien en uiteindelijk heb ik toch met hart en hoofd de keuze gemaakt om me fulltime toe te leggen op ons bedrijf.”
“Op een bepaald moment moet je durven delegeren”
Hoe verteerden Lode en Sabine de eerste maanden en jaren als ondernemersduo?
Sabine: “Op papier zijn we het ideale duo. Lode is niet graag bezig met administratie, ik duik wel graag in de cijfers. Lode is meer technisch ingesteld, ik trek me dan weer graag het zachtere personeelsgegeven aan. Maar eerlijk is eerlijk: het was niet altijd een evidente synergie. Er waren ook momenten dat we continu op elkaars lip zaten. Logisch ook, want plots domineert je werk je relatie.”
Lode: “Achteraf bekeken, is het ook allemaal zo snel gegaan. Er is veel gebeurd in die 20 jaar. We startten een zusterbedrijf in het onderhoud van pv-installaties op, er kwam een filiaal bij in Antwerpen. Waar we het nog lange tijd op buikgevoel en gezond verstand konden behappen, was er toch plots die nood aan versterking.”
Sabine: “In het begin heb je nog contact met iedereen en weet je perfect waar je naartoe wil met het bedrijf. Vandaag lopen er bij ons meer dan 80 mensen rond op de werkvloer. Dan is dagelijks persoonlijk contact plots niet meer mogelijk. Begin 2020 hebben we daarom een externe, niet-familiale CEO binnengehaald die het nodige tegengewicht biedt en extra structuur brengt. Want op een bepaald moment moet je gewoon durven delegeren.”
“Van baby- tot tienerissues”
Zijn er bepaalde zaken die het koppel anders zou doen moesten ze opnieuw de kans krijgen?
Lode: “Ik denk wel dat we over het algemeen wel de juiste keuzes gemaakt hebben. We kiezen bewust voor veel vrijheid op de werkvloer. Geen vaste agenda’s, dus een vrije invulling. We werken op projectbasis, dus moet iedereen ook op een verantwoordelijke manier met die flexibiliteit overweg kunnen. Maar we merken dat dit heel goed werkt voor iedereen.”
Sabine: “Je kan het vergelijken met de opvoeding van een kind. Terwijl je kind groeit, kom je verschillende uitdagingen tegen. Als baby, als peuter, als vroege tiener en adolescent… Vandaag weten we dat we vollen bak gaan moeten combineren met af en toe loslaten, de controle overhevelen.”
“Brainstormen op restaurant”
Hoe moeilijk is het om ’s avonds het bedrijf achter zich te laten?
Sabine: “We zijn bewust niet boven of langs ons bedrijf gaan wonen, zodat we ’s avonds écht naar huis kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat er aan de keukentafel niet eens over het werk wordt gepraat. Of wanneer we zonder de kinderen iets gaan doen. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een geweldig idee voortkomt uit een brainstormsessie op restaurant (lacht).”
En de kinderen: stappen zij ooit in het bedrijf?
Lode: “Ze zijn momenteel beiden verder aan het studeren. Ze hebben al wel eens vakantiewerk gedaan binnen het bedrijf en zijn oprecht geïnteresseerd in techniek. We laten ze vrij in hun keuze. Bij onze jobs komt er toch redelijk veel spanning en stress kijken. Maar als de passie en de goesting er is, zijn ze zeker welkom.”